Water belangrijk?

Waarom is water zo belangrijk
Water

Het lichaam verliest via normale lichaamsfuncties voortdurend water, wel 2,5 tot 3 liter per dag. Om het lichaam gezond te houden, moet dit vochtverlies aangevuld worden. Vreemd genoeg treedt een dorstgevoel vaak pas op als er al een vochttekort in het lichaam aan het ontstaan is. Om die reden is het belangrijk om regelmatig water te drinken, en niet te wachten tot u dorst hebt. Tegen de tijd dat u dorst begint te krijgen, is er in het lichaam al een vochttekort ontstaan van 0,8% tot 2% van het lichaamsgewicht. Hier volgen enkele van de vele belangrijke functies van water voor het lichaam.

De hersenen
Hersenweefsel bestaat voor 85% uit water. Om die reden kunnen de nadelige effecten van onvoldoende hydratatie als eerste in de hersenen optreden: hoofdpijn, slechte concentratie en een verminderd kortetermijngeheugen. Zelfs rekenkundige vaardigheden, en de snelheid waarmee psychomotorische taken worden uitgevoerd, kunnen afgenomen zijn. Dehydratatie leidt er namelijk toe dat de energieproductie in de hersenen afneemt. Studies hebben aangetoond dat het vermogen van een persoon om zich te concentreren, bij een vochttekort van slechts 1 tot 2% al steeds verder afneemt.

Het hart
Het hart bestaat voor 77% uit water. Klinische studies hebben aangetoond dat een goede vochtbalans mogelijk tot verbetering van de hartfunctie leidt, en daarmee tot een verlaging van het risico op het ontwikkelen van hartziekten.

De lever
De lever bestaat voor 73% uit water. De functie van dit orgaan is het omzetten van vet in energie die door het lichaam kan worden gebruikt. Wanneer er echter sprake is van onvoldoende vochtinname, moet de lever bijspringen in het werk van de nieren. Daardoor stapelt zich in het lichaam meer vet op, dat bij voldoende vochtinname door de lever zou zijn verbrand.

De longen
Het klinkt misschien vreemd, maar je lichaam heeft ook water nodig om te ademen. De longen bestaan voor 85% uit water. Voor het opnemen van zuurstof en het afvoeren van koolzuur moeten onze longen voortdurend worden bevochtigd met water. Gemiddeld verliest een mens alleen al door te ademen tussen een halve tot één liter water per dag. Bij dehydratatie probeert het lichaam het vochtverlies als gevolg van de ademhaling te voorkomen door histamine te produceren, dat ervoor zorgt dat de haarvaatjes in de longen worden afgesloten. Hierdoor vermindert het verlies van vocht, maar wordt wel de ademhaling bemoeilijkt.

De huid
De huid is het grootste orgaan van de mens, zowel qua gewicht als oppervlakte, en bestaat voor 70% uit water. Elke dag verliezen we een deel van ons lichaamsvocht door verdamping via de huid. Bepaalde omstandigheden in onze werkomgeving, zoals klimaatregulerende verwarming en airconditioning, een lage luchtvochtigheid, en zelfs eenvoudige dingen als zeep en schoonmaakmiddelen, kunnen leiden tot schade aan de beschermende buitenste laag van de huid, die daardoor minder goed in staat is om vocht vast te houden. Als u niet genoeg drinkt om dit vochtverlies te compenseren, zult u bemerken dat uw huid droog gaat aanvoelen. Vochtregulerende crèmes en bodylotions kunnen deze symptomen tegengaan, maar de beste oplossing blijft toch om een glas water te drinken om zo uw huid van binnenuit te hydrateren.

De nieren
De nieren bestaan voor 80% uit water. Hun functie is het verwijderen van afbraakproducten uit het lichaam, die in de nieren worden opgelost in water. Als er onvoldoende water is, worden deze afvalstoffen niet op effectieve wijze afgevoerd, wat schade aan de nieren kan veroorzaken. De Britse National Kidney Research Foundation beveelt aan dagelijks twee liter water te drinken, omdat dit het risico op het ontstaan van nierstenen kan verlagen.

Botten
Zelfs je botten bevatten veel water, ongeveer 22%. Voor soepele gewrichten is ook water nodig. Het kraakbeenweefsel aan het uiteinde van onze botten houdt water vast om de beweging van gewrichten te smeren. Als twee tegenover elkaar gelegen uiteinden goed gehydrateerd zijn, beweegt het gewricht soepel. Dehydratatie van het kraakbeen heeft echter wrijving in het gewricht tot gevolg, waardoor schade en pijnklachten ontstaan, zoals bij artritis.