Uitdroging op het werk: wat zijn de verschijnselen?

Water
Eten en drinken
@work

Hydratatie komt de huid ten goede: glans, vermindering van rimpelverschijning, een elastischere huid… Maar het gaat niet alleen om het esthetische aspect: er bestaat ook een directe link tussen een goed hydratatieniveau en het intellectuele vermogen.

Een goed hydratatieniveau zorgt onder andere voor:

  • Het afgeven via het bloed van de juiste hoeveelheid zuurstof aan de hersenen, om zo hun functioneren te verzekeren
  • Een goede concentratie gedurende de hele dag
  • Een beter herinneringsvermogen
  • Het behouden van een goed humeur
  • Het behouden van energie

Het is daarom essentieel om gehydrateerd te blijven en om ieder verschijnsel in de gaten te houden wat een uitdrogingssignaal zou kunnen zijn en je kunnen zou kunnen beïnvloeden.

Gebrek aan energie

Het bloed, dat voor 90% uit water bestaat, irrigeert de verschillende organen van het menselijk lichaam. Als samenstelling van bloed verandert, zijn de gevolgen over het hele lichaam merkbaar. Dit is het geval wanneer we ons niet voldoende hydrateren. Als we uitgedroogd zijn, heeft ons bloed namelijk minder water en verliest het zijn vloeibaarheid. Het hart, dat als een pomp functioneert en het bloed naar onze verschillende organen pompt, moet dan meer moeite doen om het dikkere bloed voort te pompen. Dit kost meer energie, en als gevolg worden we sneller moe…

Hoofdpijn

De vloeibaarheid van het bloed kan een oorzaak van hoofdpijn zijn. De zuurstof, aangevoerd door het bloed, verzekert het goed functioneren van de hersenen. Wanneer je uitgedroogd bent, is het voor de vaten moeilijker om het dikkere bloed te vervoeren. Om deze slijmerigheid te verdunnen, rekken de bloedvaten zich steeds verder op om het bloed te kunnen vervoeren, wat de bloeddruk opvoert. Deze drukverhoging en het zuurstofgebrek veranderen het functioneren van de hersenen en veroorzaken de zogenoemde hoofdpijn.

Droge mond

Bloed is niet de enige vloeistof in ons lichaam die beïnvloed wordt door uitdroging. Als we niet genoeg drinken, produceert het lichaam veel minder speeksel en drogen de slijmvliezen in de mond uit. Ook de lippen en keel kunnen droog zijn in het geval van uitdroging.

Dorst

Dorst is een alarmerend signaal uitgevoerd door ons lichaam wanneer we al uitgedroogd zijn. Ons lichaam geeft een signaal af dat onze organen niet genoeg gehydrateerd zijn om op een optimale manier te functioneren. Het zal dan nodig zijn om ongeveer een halve liter te drinken om een goed hydratatieniveau te bereiken. Om deze verschijnselen te voorkomen en in optimale vorm op het werk te zijn, denk eraan om regelmatig en gedurende de hele dag te hydrateren.