‘koffiedutjes’

Hoe ‘koffiedutjes’ een oppepper kunnen zijn voor je productiviteit op het werk
Koffie

Wil je alles uit je powernaps halen? Neem dan een beker koffie!
Het klinkt misschien paradoxaal, maar nieuwe gegevens lijken erop te wijzen dat als je hersenen cafeïne hebben opgenomen, je gebruik kunt maken van een eigenaardigheid in de manier waarop slaap en cafeïne je hersenen beïnvloeden om een toestand van maximale alertheid bereiken. Volgens de deskundigen kan deze combinatie van cafeïne en slapen effectiever zijn dan alleen een siësta of alleen koffie. Hoe werkt dat dan?

De wetenschap achter slaperigheid
De kracht van het koffiedutje zit hem in de manier waarop cafeïne invloed heeft op de hersenen, en in het bijzonder hoe het daarbij wedijvert met de chemische stof adenosine. Adenosine is een verbinding die slaperigheid opwekt, en die zich ophoopt in je hersenen als je wakker bent en weer verdwijnt tijdens de slaap. Wanneer cafeïne in de hersenen aankomt, past het in de receptoren die normaal worden bezet door het op vergelijkbare wijze gevormde adenosinemolecuul. De opname van adenosine door deze receptoren zorgt ervoor dat je je moe gaat voelen. Wanneer adenosine echter met cafeïnemoleculen moet concurreren om een plekje te vinden in de receptoren, neemt het vermogen van dit stofje om slaperigheid te veroorzaken af.
Het geheim van het koffiedutje is dat adenosine van nature door slaap uit de hersenen wordt gewist. Na een koffiedutje van slechts twintig minuten zal de adenosinespiegel in je hersenen dus zijn gedaald, precies op het moment dat de cafeïnemoleculen via de bloedbaan in je hersenen arriveren. Het is gewoon niets anders dan een kwestie van timing.

Hoe doe je een koffiedutje?

Koffiedutje op het werk

Studies aan de Loughborough University, VK, hebben aangetoond dat een koffiedutje effectiever is dan alleen cafeïne of alleen een dutje doen. Maar hoe doe je dat, een koffiedutje? In de eerste plaats door koffie te drinken. In principe kun je elk drankje met cafeïne nemen, maar thee en frisdranken bevatten over het algemeen veel lagere niveaus van dit molecuul en zijn daarom minder effectief. Voor een goede timing moet je de koffie vrij snel opdrinken, dus een espresso is misschien de beste optie!
Zodra je je bakje zwart goud achterover hebt gewerkt, is het tijd om te gaan slapen. Maak je geen zorgen als het niet lukt om meteen weg te doezelen, want je behaalt al voordeel als je nier verder komt dan het stadium van de halfslaap. Het belangrijkste is dat je ervoor moet zorgen dat je na twintig minuten slaap wakker wordt, precies op het moment dat de cafeïne je hersenen binnenkomt. Als je langer dan twintig minuten slaapt, komt je lichaam in een toestand van slaapinertie' terecht, en om daar van te bij te komen is meer tijd nodig.

Ben je zo ver om je productiviteit te verhogen en een koffiedutje in je werkdag op te nemen? Rust je kantoor of werkplek uit met een van onze milieuvriendelijke koffiemachines voor kantoor, dan zal je nooit worden overvallen door een tekort aan cafeïne wanneer je je slaperig voelt!