Dit kan gebeuren als u op uw werk te weinig water drinkt

@work
Eten en drinken

Uw slapen kloppen, uw keel en lippen voelen droog aan en de stem van uw collega klinkt steeds irritanter. Herkent u dat? Wat u en veel anderen ervaren, zijn duidelijke tekenen van uitdroging en dat kunt u eenvoudig tegengaan – door het drinken van een paar extra glazen water. Gemakkelijk toegankelijk water op de werkplek kan u op weg helpen.

Als het een hectische werkdag is, slaat u gemakkelijk de lunch of de koffiepauze over voor een snel tussendoortje aan het bureau, wat vaak leidt tot een lange namiddag als de vermoeidheid begint toe te slaan. Velen tackelen de energiedip met wat zoets – maar een paar glazen water geven u een betere en langer durende energieboost.

Belangrijk om aan te vullen
Een volwassen mens bestaat voor ruim 60 procent uit water en op een gewone dag verbruikt het lichaam ongeveer drie liter water van zichzelf – af en toe meer, als u zich inspant met beweging, hoge concentratie of een andere activiteit. Ongeacht of u overdag aan een bureau zit of buiten in beweging bent, raakt het lichaam dus een grote hoeveelheid vocht kwijt – en als de voorraden niet in hetzelfde tempo worden aangevuld, loopt u het risico dat de dag eindigt met bonzende hoofdpijn, duizeligheid of spierkrampen.

We krijgen ongeveer de helft van het vocht dat het lichaam nodig heeft om zich goed op peil te houden uit eten en vertering van het voedsel, de rest moet worden aangevuld door te drinken. Velen nemen een kop koffie in de koffiepauze of drinken wat bij de maaltijden, wat in veel gevallen genoeg is om het lichaam in balans te houden. Af en toe echter maakt de stress op het werk dat de lunchpauze wordt ingekort en dat het extra glas water wordt vergeten. Aan het eind van de dag of op weg naar huis kan het lichaam daarom niet meer en laat dat weten door het ontbreken van het concentratievermogen, u voelt zich geïrriteerd, krijgt kramp in uw spieren of u krijgt acute dorst. Dat is vaak niet alleen van invloed op uw humeur, maar ook op de arbeidsprestatie.

Drink voordat u dorst krijgt
Een gebruikelijke oorzaak van problemen als hoofdpijn, een droge huid of andere tekenen van een lichte uitdroging is dat velen pas water drinken als ze dorst krijgen.

Dorst is een teken van dat het lichaam zelf laat weten dat het al lijdt aan een slechte vochtbalans. Het drinken van een glas water als u dorst hebt, hoeft dus niet te betekenen dat u daardoor hoofdpijn voorkomt – u kunt de namiddag beter redden door al in de ochtend een fles of glas water in uw buurt op het werk te zetten waardoor u overzicht houdt op hoeveel of hoe weinig u door de dag heen drinkt. Met Eden Springs fleswaterkoelers, leidingkoelers of waterflessen wordt het nog eenvoudiger zicht te houden op de waterinname – en daardoor slaagt u erin zich in topconditie te houden op het werk.

5 gebruikelijke symptomen van dat u niet genoeg water drinkt

1. U raakt moe en ongeconcentreerd
Als de energie begint te verminderen en u bezig bent de focus op het werk te verliezen, is het verstandig om een glas water te nemen.

2. U plast zelden
Een gebruikelijke fout die velen maken, is minder water drinken om niet zo vaak te hoeven plassen. Als u ontdekt dat u maar een paar keer in de loop van de werkdag naar het toilet moet, hebt u met grote waarschijnlijkheid de behoefte meer water te drinken.

3. U krijgt een slechte adem
Als u bent uitgedroogd, wordt de speekselproductie gereduceerd, waardoor de bacteriën de mogelijkheid wordt geboden te gedijen. Dat geeft vaak een slechte adem – en kan worden tegengegaan door het drinken van een extra glas.

4. U krijgt het koud
Als u te lang buiten in de zon zit of keurig een zware trainingsoefening hebt afgewerkt, kunt u rillingen ervaren. Zodra u het onbehagen begint te voelen, dient u te stoppen met alle activiteiten, moet u in de schaduw gaan zitten en veel water drinken.

5. U hebt last van constipatie
Omdat het lichaam voor een groot percentage uit water bestaat is het belangrijk het ‘waterpeil’ in stand te houden. Als het lichaam niet genoeg vocht krijgt, gaat het dat compenseren door water te onttrekken aan onder andere uw ontlasting; en dan krijgt u al snel last van constipatie.

Bent u bekend met deze symptomen op het werk? Maak daar dan een eind aan door ervoor te zorgen dat uw werkplek beschikt over een waterkoeler van Eden Springs.