De waterput van kantoor: een spil van productiviteit

Hoe het praatje bij de watercooler je productiviteit kan verhogen
Water
@work

Ooit werd het gezien als een plek voor werknemers om hun lunchpauze te rekken of de laatste roddels uit te wisselen, maar nu zien managers in dat watercoolers een essentiële investering voor elk kantoor zijn. Naast het positieve effect op de gezondheid – en dat effect is aanzienlijk – blijkt uit onderzoek dat de bescheiden watercooler als ontmoetingsplek kan dienen, en zo een spil van productiviteit op het kantoor wordt. 

Net zoals bij een waterput in de Serengeti allerlei verschillende en exotische dieren samenkomen, zo fungeert een watercooler op kantoor als een soort hotspot voor contacten tussen werknemers. Bij de waterput staan leeuwen en zebra’s naast elkaar, die beiden hun staakt-het-vuren respecteren (hoe tijdelijk dit ook mag zijn!). In een kantooromgeving is een watercooler een plek zonder rangen en standen, waar iedereen - van CEO’s tot stagiaires – bij elkaar komt om de dorst te lessen en de dagelijkse bezigheden bespreekt. Formele vergaderingen vormen een geforceerde omgeving voor menselijke interactie, en de kille en steriele aard ervan kan de capaciteit van werknemers om vragen te beantwoorden en actief deel te nemen negatief beïnvloeden. 

Onderzoek wijst uit dat watercoolers als locatie voor ‘micro-meetings’ fungeren, waar werknemers elkaar spreken en informatie uitwisselen zonder daar zelf echt bij stil te staan. De  informatie die tijdens deze informele en korte praatjes uitgewisseld wordt is vaak zelfs waardevoller dan de informatie die in belangrijke vergaderingen wordt gedeeld. Dit komt door het feit dat werknemers gespannen kunnen raken in een formele omgeving – productiviteit en creativiteit zijn optimaal wanneer werknemers ontspannen zijn en geen stress voelen. 

In zekere zin zorgt een watercooler op kantoor ervoor dat werknemers actiever zijn – het aantal kantoormedewerkers dat de hele dag achter hun bureau blijft zitten is schrikbarend. Een watercooler biedt hen de kans om even op te staan, de benen te strekken en de gedachten te verzetten, zodat hun productiviteit een boost krijgt. 

Ongeveer 60% van ons lichaamsgewicht bestaat uit water, dus genoeg drinken is essentieel. Onze hersenen bestaan zelfs voor 75% uit water, en onderzoek heeft een directe link aangetoond tussen genoeg drinken en ons vermogen om goed en helder na te kunnen denken. Zelfs als dit percentage maar met een klein beetje zakt, functioneren onze hersenen simpelweg minder efficiënt. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat uitdroging het concentratievermogen zeer negatief beïnvloedt. Ook is aangetoond dat uitdroging ons kortetermijngeheugen vermindert, en dat hoe uitgedroogder je bent, hoe minder effectief je dingen kunt herinneren. Ben je op je werk ooit vergeten waar je ook alweer over na aan het denken was? Misschien is het tijd voor een tripje naar de watercooler. 

Dus waar wacht je nog op? Geef je kantoor een gezonde productiviteitsboost met een nieuwe watercooler. Eden Springs is de grootste leverancier van watercoolers in de UK. Ga naar onze website voor een uitgebreid overzicht van onze watercoolers en koffieautomaten.