Arabica-koffie: verschillende smaken met een lichte zuurgraad

Koffie

Er bestaan een grote selectie koffieplanten en elke soort en variëteit levert een ander soort fruit. Hoewel er naar schatting meer dan 60 soorten koffie in de wereld zijn, zijn Robusta en Arabica koffie goed voor 98% van de wereldwijde productie, waardoor deze twee soorten de meest voorkomende op de markt zijn.

Arabica-koffie wordt op hoge grond geteeld en bevat minder cafeïne
De variëteit Arabica wordt op grotere hoogte gekweekt, waardoor de oogst moeilijker is en het cafeïnegehalte lager is. Dit maakt ze een duurdere soort koffie.

De Arabica-koffie die in Midden-Amerika, Zuid-Amerika, Azië en Oost-Afrika wordt geteeld, heeft een hoge prioriteit en is goed voor ongeveer 70-75% van de wereldwijde koffieproductie.

Gelegen in de bergachtige regio's van Ethiopië, is het gevoelig voor hitte en vochtigheid. Het groeit op 800 meter, en hoe hoger de landbouwgrond, hoe beter de koffie. Er zijn veel Arabica-variëteiten, afhankelijk van waar ze worden geteeld. Verschillende bodems, hoogten, klimaten, enz. Vormen verschillende koffiebonen. Sommige van deze variëteiten zijn Typica of Bourbon.

Onze 100% Arabica-koffie komt uit Colombia en bestaat uit een mix van uitstekende kwaliteit, uitgebalanceerde, geurige volle koffie met een licht zure smaak. Dus het past perfect bij melk.

Arabica-koffie wordt onder andere gekenmerkt door zijn zoete en licht bittere geuren en zijn verschillende smaken. De kleur is licht, hazelnootrood en presenteert aangename zure tonen. Arabica-koffie wordt beschouwd als hoge kwaliteit in vergelijking met Robusta-koffie.

Meer informatie over enkele Arabica-koffiesoorten
Typica, ook bekend als Criollo, is een afstammeling van de originele Arabica-koffie in Afrika en een die leent voor bidden voor Mexicaanse bodem. Gelukkig is dit ook een van de beste soorten. De plant heeft een grote groeihoogte met een uitstekende smaak. Het heeft een lage productiviteit, is bestand tegen sterke wind en moet op schaduwrijke plaatsen worden geplant.

Bourbon-koffie is ook afkomstig van een lange plant die is ontstaan ​​op het eiland La Réunion, voorheen bekend als Bourbon-eiland. Dit is een zeer gewilde soort, omdat het gemakkelijk bestand is tegen sterke wind, zich aanpast aan verschillende hoogtes en beter presteert dan de Criollo-variëteit. Het wordt voornamelijk geteeld in Chiapas (Mexico) en geïmporteerd via Guatemala.

Caturral komt uit Brazilië, presenteert zich met een compacte gestalte en wordt verkregen door een mutatie met het ras Bourbon. Het heeft uitstekende prestaties en lage zorgbehoeften in geschikte agro-ecologische zones. Het heeft een aangename smaak, maar van een iets lagere kwaliteit dan Criolla.

Hoe herken je het verschil tussen Robusta en Arabica?

Het is interessant om beide soorten bonen met het blote oog te kunnen herkennen. Enkele van de functies zijn:

  • Arabica koffiebonen hebben een groenachtige tint voor het branden, terwijl Robusta-bonen meestal bleker zijn.
  • Arabica-bonen zijn plat en langwerpig, terwijl Robusta-bonen de neiging hebben opgeblazen of bol te zijn.
  • Arabica-bonen zijn groter.

Smaak is zeer persoonlijk en de markt biedt vele koffiesoorten, verschillend in hun melange, manier van branden en frisheid, voldoende voor verschillende voorkeuren en economische mogelijkheden.

Sta jezelf toe om te experimenteren en al deze koffies te ontdekken.