10 REDENEN WAAROM WE ZO VAN KOFFIE HOUDEN

Koffie

1.    Koffie is een natuurproduct
Koffie is een geweldig natuurproduct en kan in zijn puurste vorm worden gedronken, bijvoorbeeld als een espresso of een gewoon kopje koffie. Het zit boordevol antioxidanten en gunstige voedingsstoffen die goed zijn voor de gezondheid. Bovendien bevat het de volgende vitaminen: niacine (vitamine B3) en magnesium, riboflavine (vitamine B2), pantotheenzuur (vitamine B5) en zelfs mangaan en kalium.

2.    Koffiearoma
Je houdt van de geur van koffie of niet. Ik vind het in ieder geval heerlijk. Het doet mij denken aan mijn kindertijd. Zo kon ik vroeger bij ons in de stad uren door de winkelruit van een ambachtelijke koffiebranderij turen om te zien hoe ze de koffiebonen mengden en brandden. Dat rook zo lekker, ondanks het feit dat ik op die leeftijd nog nooit koffie had geproefd. En zelfs al had ik dat gedaan… destijds zou ik dat nooit lekker hebben gevonden. Wat kan er toch veel veranderen!

3.    Koffiesmaak
Persoonlijk vind ik dat er niets gaat boven de smaak van versgemalen koffie. Vroeger zou ik nog genoegen nemen met een kopje oploskoffie. Op vakantie vond ik de koffie altijd lekkerder, maar ik dacht altijd dat dit door de andere smaak van het water kwam. Inmiddels weet ik dat dit verschil te maken heeft met de kwaliteit van de koffie en de manier van bereiden. 

4.    Koffiebarretjes
En toen kwamen natuurlijk de koffiebarketens in zwang. De populariteit van Starbucks en Costa heeft onze kijk op koffiedrinken veranderd. Zij hebben van koffie een beleving gemaakt, zowel een sociale beleving als een beleving op het gebied van ontspanning. Tegenwoordig tovert een ervaren barista een espresso in een handomdraai om tot wat voor drankje dan ook, van een cappuccino tot een flat white. Koffie neemt steeds meer stijlen aan en is niet alleen meer een drank om van te genieten, maar ook een drank om mee gezien te worden (zelfs als je zaken doet). 

5.    Verscheidenheid (koffiebonen)
Je kunt de smaak van je koffie op heel wat manieren beïnvloeden, bijvoorbeeld met de soort of hoeveelheid melk en koffiesiroop. Maar de grondstof, de koffieboon, zorgt nog altijd voor het grootste verschil in smaak. Koffiebonen worden in heel wat verschillende landen geteeld, maar zoals met de druif, zijn het de omgeving en de grond waarin de planten groeien die het smaakprofiel van de boon bepalen. Bekende koffieproducerende landen zijn Ethiopië, Colombia, Brazilië, Vietnam en Indonesië (Sumatra). Proef jij het verschil? 

6.    Verscheidenheid (dranken)
Ik vind koffie een van de meest afwisselende dranken die ik ken. Je drinkt het warm, bevroren, koud, of je stopt het in een cake. Ooit kon ik alle soorten koffiedrankjes opnoemen. Tenminste, dat dacht ik, want de werkelijkheid was anders. Filterkoffie, oploskoffie, espresso en cappuccino waren de enige drankjes die ik kende. Maar sinds de opkomst van de koffiebarketens groeide mijn kennis over koffie. Toen ik in de koffiewereld ging werken is die kennis alleen maar groter geworden. Toch vraag ik me af of ik ze nu allemaal zou kunnen opnoemen… Hoeveel ken jij er? 

7.    Koffiemerken (merktrouw?)
Ik heb geen flauw idee hoeveel koffiemerken er bestaan, maar als je van koffie houdt weet ik zeker dat je erg trouw bent aan het merk dat je drinkt. Ik vind bijvoorbeeld Lavazza echt heerlijk en drink dit bekende Italiaanse merk liever dan welk ander merk dan ook. Ik hou van de smaakprofielen en geniet van een goede espresso; Lavazza heeft het allebei.

8.    Flexibiliteit
Zoals ik al eerder zei kun je met koffie alle kanten op. Koud, warm of zelfs bevroren, het smaakt allemaal. Zelf vind ik niets lekkerder dan een espresso in de ochtend en een frappuccino op een warme dag. Wie houdt er niet van zo’n flexibel drankje? 

9.    Koffie is universeel
Ik durf je bijna te beloven dat je overal ter wereld wel een kop koffie kan krijgen. Misschien niet altijd een fatsoenlijke kop koffie, maar koffie. Koffie is echt een universele drank. Ik kan me vergissen, maar ik ben ervan overtuigd dat bijvoorbeeld in elk hotel en op elk vliegveld koffie wordt geserveerd. Koffie brengt mensen samen, je drinkt het met elkaar voor de gezelligheid of voor zaken. 

10.    Goed voor de tuin
Het klinkt misschien gek, maar koffiedik is heel goed voor de tuin vanwege de schurende en zure eigenschappen. Koffiedik scheidt stikstof af waar planten van houden, maar wat slakken haten – juist omdat het schuurt. Voor een fervent tuinier zoals ik is dit ook een goede reden om van koffie te houden.